Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  داستان چای در ایران از وقتی شروع شد که داستان قهوه تمام شد! خیلی ها نمی دانند که پیش از چای، مصرف قهوه در ایران رواج داشت و برای همین است که ایرانی ها هنوز به چایخانه می گویند: قهوه خانه. در دوره صفویان هم زمان با رواج مصرف قهوه در خاورمیانه مصرف این نوشیدنی در ایران نیز رواج یافت و قهوه خانه ها پدید آمدند و این عادت قهوه نوشی در دوره افشاریه و زندیه همچنان ادامه داشت تا رسید به دوره قاجار.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتربخوانید

حقایقی عجیب درباره قهوه

در اوایل دوره قاجار قهوه همچنان نوشیدنی اصلی مردم بود و «قهوه قجری» هم که معروف است در فرهنگ واژگان ایرانی! تا آن موقع چای فقط یک داروی گیاهی بود که در چین یافت می شد و نامش در کتاب های طب سنتی آمده بود و برخی خواص دارویی اش نزد ایرانیان شناخته شده بود، اما از دوره ناصرالدین قاجار به تدریج نوشیدن چای در میان اعیان و اشراف قاجار رواج یافت و چای نوشیدنی گران قیمت و تفریحی بود برای خواص.

از اواسط دوره ناصری و تا سال ۱۲۵۰ شمسی چای به کلی جای قهوه را گرفت و تا اواخر این دوره مصرف چای در ایران بیش از حد معمول هم شده بود و «مورتیمر دوراند» انگلیسی در سفرنامه اش نوشته است: «ایرانیان خیلی چای می نوشند و چای را واقعاً خیلی شیرین مصرف می کنند». چای مصرفی ایران هم از هند می آمد که مستعمره انگلیس بود و این یعنی انحصار چای ایران دست شرکت های انگلیسی بود.  

   

«کاشف السلطنه» در عهد مظفری بذر چای را به ایران آورد و در لاهیجان کاشت و بازار واردات چای توسط تجار انگلیسی به ایران کساد شد

می روم دنبال چای

تاریخ می گوید در دوره ناصری کسانی رفتند که چای را به ایران بیاورند و بکارند ولی موفق نشدند؛ حالا یا اصلا نرفتند دنبال کار یا نتوانستند آن را به ایران بیاورند یا آوردند و نتوانستند گیاه چای را بکارند و محصول بگیرند. ولی دوره ناصری که گذشت و دوره مظفری شد، «محمدخان قاجار قوانلو» که کارمند وزارت خارجه بود و کنسول ایران در هند شده بود به فکرش رسید که آب و هوای مزارع چای هند شبیه آب و هوای گیلان خودمان است. پس تصمیم گرفت، یک امتحانی کند و ببیند می تواند چای را در ایران بکارد یا نه. رفت دنبال کار و در یادداشتی هم نوشت: «می روم دنبال چای... ان شاءالله کسان دیگری هم در فکر رفع احتیاج سایر کالاها باشند» و نوشت: «علی التحقیق مبلغ ۱۰ کرور تومان برای خرید چای هر ساله از ایران خارج می شود. اگر همین مبلغ در مملکت بماند شاید جلوگیری از پریشانی و فقر و فاقه مملکت بکند».

باقی داستان این است که مقدار زیادی بذر چای و ۳ هزار نهال چای را با هر زحمتی بود در سال ۱۳۱۸ قمری یا همان ۱۲۷۹ شمسی به ایران آورد و در لاهیجان کاشت و به یک نفر از معتمدین محلی سپرد که مراقب مزرعه چای باشد و بوته ها را زیاد کند و خودش دیگران را تشویق کرد که چای بکارند و نتیجه آن که تا چند سال بعد چای ایرانی رسیده بود به سینی چای ایرانی ها. همین موفقیت وی در بومی کردن صنعت کشت چای باعث شد از مظفرالدین قاجار لقب «کاشف السلطنه» بگیرد و از مردم ایران نیز لقب «پدر چای ایران».

«کاشف السلطنه» وصیت کرده بود در کنار مزارع چای دفن شود و حالا آرامگاهش در لاهیجان موزه چای ایران است

برای چای رفت چین!

کاشف السلطنه همه عمر همچنان پیگیر گسترش کشت چای در ایران بود و یک بار هم رفت چین تا انواع جدیدی از گیاه چای و ۴ متخصص چینی و مقداری ماشین آلات کشت چای به ایران بیاورد که آورد، ولی در راه بازگشت در مسیر بوشهر به شیراز اتومبیلش به دره سقوط کرد و جان سپرد. چون راننده اتومبیل مجروح شد و سرپایی درمان شد و بلافاصله مفقود شد و چون یک مأمور انگلیسی در اتومبیل کاشف السلطنه بود که او هم جراحت مختصری برداشت و زنده ماند و چون برخی گواهی دادند که هنگام دفن پیکر کاشف السلطنه در سرش اثر گلوله بوده است، بسیاری افراد آن موقع و هنوز مرگ وی را نه یک حادثه بلکه یک توطئه و قتل از طرف انگلیسی ها می دانند. منافع انگلیسی ها در واردات چای به ایران را هم که معلوم است این کاشف السلطنه نابود کرده بود و حق داشتند مردم آن روزگار که به انگلیسی ها مشکوک باشند که «پدر چای ایران» را کشته باشند.                   

امروز در تاریخ مناسبت های دیگری هم هست

امروز ۱۱ مهر مصادف با ۳ اکتبر میلادی و ۲۶ صفر هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت های دیگری هم دارد.
ـ درگذشت «ابونصر کاشی» سیاست مدار و وزیر کاردان حکومت سلجوقیان در سال ۵۲۱ قمری
ـ زادروز «لویی آراگون» شاعر و نویسنده مشهور فرانسوی در سال ۱۸۹۸ میلادی
ـ اعلام استقلال عراق از استعمار بریتانیا در سال ۱۹۳۲ میلادی
ـ روز وحدت آلمان شرقی و آلمان غربی و تشکیل کشور آلمان در سال ۱۹۹۰ میلادی
ـ درگذشت «عمران صلاحی» نویسنده، مترجم و طنزپرداز ایرانی در سال ۱۳۸۵ شمسی

منبع : خبرگزاری فارس

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تقویم تاریخ چای ایرانی کاشف السلطنه چای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۸۹۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاج: ورود بانوان به ورزشگاه اصلا منع نمی‌شود

مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال در حاشیه مراسم تجلیل از قهرمانان و مدال آوران ورزش کشور در سال ۱۴۰۲ گفت: این دیدار و نشست برای مدال‌آوران بسیار خوب و گامی در جهت پیاده کردن شعار ورزش قوی برای ایران قوی است که مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است. امروز جای تیم ملی فوتبال ایران در این نشست خالی است اگر تیم ملی ایران در قطر قهرمان می‌شد آنان نیز در این جمع بودند. البته تیم‌های ملی فوتبال ساحلی و فوتسال که به عنوان قهرمانی آسیا رسیدند، در این جمع حضور دارند.

وی ادامه داد: تیم ملی فوتبال ساحلی ایران به عنوان سوم جهان رسیده و تیم فوتسال نیز برای نخستین بار در رده چهارم دنیا قرار گرفت. کسب این عناوین آسان نیست، زیرا کشور‌های جهان سرمایه گذاری زیادی روی ورزش دارند. بانوان فوتسال ایران نیز در جایگاه هشتم جهان قرار دارند که این یک اتفاق تاریخی است و نشان دهنده توجه ویژه ما به زنان در ورزش به شمار می‌رود. بانوان ایرانی در حالی به جایگاه هشتم برترین تیم‌های جهان رسیدند که برخی ادعا کردند که ما توجه ای به این قشر نداریم.

تاج در ادامه با اشاره به تکریم ورزشکاران در دولت کنونی گفت: کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان برای نخستین بار به صورت رسمی از تیم فوتبال ساحلی تقدیر کرد. در گذشته یکبار از این تیم تقدیر شد که به صورت غیر رسمی بود.

رئیس فدراسیون فوتبال در خصوص نامه به وزیر ورزش و جوانان برای برگزاری لیگ سال بعد گفت: چند روز پیش وزیر ورزش و جوانان نامه‌ای در خصوص حفظ کرامت زنان در ورزشگاه به ما زد که من نیز جواب این نامه را دادم. البته در چند روز گذشته چند جلسه برای این مسئله تشکیل دادیم و با سرمایه‌گذاران استقلال و پرسپولیس نیز نشست برگزار کردیم. من نیز چهار شرط را برای برگزاری لیگ سال آینده اعلام کردم که کرامت زنان از مهمترین آن ها است. در لیگ سال بعد حتما باید بلیط فروشی الکترونیک باشد، هر هوادار روی صندلی خودش باشد و تیم‌ها نیز نهایت تلاش برای حفظ کرامت زنان را داشته باشند.

وی این را هم عنوان کرد: ورود بانوان به ورزشگاه اصلا منع نمی‌شود، اما باید باشگاه‌ها هواداران خود را به بهترین شکل ممکن کرامت کنند از زمان ورود تا خروج از ورزشگاه به بهترین شکل ممکن از بانوان ایران پذیرایی کنند در غیر این صورت ورود بانوان به ورزشگاه به هر قیمتی ممکن نیست.

تاج با اشاره به ورود سیستم کمک داور ویدیویی نیز اظهارداشت: ما دستگاه VAR را آوردیم و در گمرک است، اما ورزشگاه‌ها اغلب متعلق به شرکت تجهیز و توسعه است.

رئیس فدراسیون فوتبال در خصوص برخورد با خاطیان ورزشگاه‌ها گفت: یک نمونه هواداری بود که ما ۱۰ سال او را محروم کردیم. سال بعد تمام بلیط‌ها با کد ملی فروخته می‌شود و هر کسی تخلف کند به راحتی پیدا خواهد شد. هیچ تخفیفی نیز برای متخلفان در کار نیست.

تاج درباره جریمه‌های انضباطی صورت گرفته از سازمان لیگ فوتبال خاطرنشان کرد: جرائم را ارکان قضایی باید در نظر بگیرند. این جرائم هم قطعی است. امروز هم به کمیته انضباطی ابلاغ کردم و قرار است فقط کمیته انضباطی جرائم را اعلام کند.

باشگاه خبرنگاران جوان ورزشی فوتبال و فوتسال

دیگر خبرها

  • مشاهده خرس قهوه‌ای توله‌هایش در اقلید (فیلم)
  • آسترازنکا واکسن کرونای خود را از بازار جمع می‌کند
  • آروان‌آکادمی؛ دروازه ورود به دنیای دانش ابری
  • برخی افراد در قضیه شرکت‌های خودرو داد و بیداد راه انداخته‌اند
  • درخواست بیش از ۳۰ سازمان مردم نهاد انگلیسی برای توقف توحش در رفح
  • چگونه از کلاس خصوصی زبان انگلیسی نتیجه بگیریم؟
  • آسیب مغزی و فلج جوان انگلیسی در پی مصرف گاز خنده
  • تاج: ورود بانوان به ورزشگاه اصلا منع نمی‌شود
  • آیلتس چیست؟
  • نویسنده گزارش جعلی بی‌بی‌سی چه کسی است؟ /دست به دست شدن یک سوژه میان منافقین، موساد و انگلیسی‌ها